VISUL cu 2 echipe in Champions League, aproape de a fi NARUIT. Depindem de un SINGUR meci

598

Visul cu doua echipe in Champions League poate fi naruit.

Cu patru echipe in preliminariile cupelor europene, insa fara niciuna in grupe, Romania poate primi o lovitura puternica. Munca ultimilor ani si visul de a trimite doua echipe in cea mai puternica si urmarita competitie intercluburi din lume se poate incheia dupa un singur an.

Romania va trimite in sezonul 2016/17 doua echipe in Liga Campionilor. Ce-i drept, in preliminariile competitiei! Poate fi, insa, singurul sezon in care sa avem parte de o astfel de sansa.

Liga I a avut, la inceputul actualului sezon european, patru reprezentante aliniate la start. Insa niciuna dintre ele (Steaua, Astra, ASA Targu Mures si FC Botosani) nu au reusit sa prinda grupele, motiv pentru care coeficientul Romaniei are acum de suferit.

Aflati in lupta directa cu Austria pentru locul 15 al clasamentului coeficientilor, cel care permite ocupantei acestei pozitii sa trimita doua echipe in Liga Campionilor, ne vedem pusi intr-o situatie dificila. In acest moment, Romania este singura tara din primele 15 ale clasamentului care nu are nicio reprezentanta intr-o competitie europena. Ghinionul face insa ca principala urmaritoare, Austria, sa aiba inca una, si una aflata in mare forma.

Austriecii de la Rapid Viena au castigat grupa de Europa League cu Villarreal, Viktoria Plzen si Dinamo Minsk cu 5 victorii si o infrangere, ultima dintre victorii venind chiar aseara, 2-1 cu Minsk.

Acest rezultat i-a adus pe austrieci la 0,283 puncte de Romania in clasamentul coeficientilor si la un meci distanta de a ne depasi.

Daca anul trecut pe vremea aceasta calculele ne aratau ca Salzburg avea nevoie de o calificare in optimile UEL pentru a ne depasi, in 2016 vom trai si mai periculos. Asta pentru ca Rapid Viena are nevoie de doua egaluri ori de o victorie, nu neparat si de calificare, pentru ca Austria sa treaca peste noi.

Punctele obtinute de Rapid Viena (2 pentru victorie si 1 pentru egal) se impart la numarul reprezentantelor Austriei in cupele europene in sezonul 2015/16, adica 5. Astfel, daca formatia de pe malul Dunarii va obtine macar o victorie in saisprezecimile UEL, in fata unui adversar pe care urmeaza sa-l afle, va propulsa Austria peste Romania.

Mai usor spus, cele doua tari vor face rocada in clasament, iar Romania va reveni din sezonul 2017/18 la o singura echipa in preliminariile Ligii Campionilor si la 3 in cele ale Europa League.

Iar caderea nu se poate opri aici. Cum sansele ca cea de-a doua echipa care va merge la anul in preliminariile Ligii sa prinda grupele sunt minime, avand in vedere ca va fi introdusa pe traseul non-campioanelor si va putea intalni mari forte ale continentului, coeficientul poate avea de suferit si in urmatorii ani.

Totusi, Croatia, Polonia ori Cipru, ocupantele locurilor 17, 18 si 19, pastreaza inca o distanta fata de noi in clasament, iar rezultatele din acest sezon nu le-au avantajat nici pe ele, reprezentatele fiecareia dintre acestea fiind eliminate.

sursa: sport.ro