ZECE beneficii ale unui somn odihnitor

1779

Tuturor ne place sa dormim. In trecut, probabil cand eram tineri, ignoram sfaturile celor din jurul nostru, ale doctorilor si ale parintilor. Acum intelegem cu adevarat importanta somnului. Starea noastra generala de sanatate depinde intr-o foarte masura de modul in care ne petrecem noptile. Iata zece beneficii ale unui somn odihnitor, potrivit celor de la longevity.about.com:

10. Somnul ajuta organismul sa se refaca

FitLine_Regeneration_PM-International

Somnul este modul organismul de a repara avariile provocate de stresul de zi cu zi, razele ultraviolete si alte expuneri periculoase. Celulele organismului produc mai multe proteine atunci cand dormi. Aceste proteine reprezinta fundatia celulelor, ajutandu-le astfel sa repare pagubele.

9. Somnul reduce riscul depresiilor

depresion

Somnul are un impact puternic asupra multor chimicale ale organismului uman, inclusiv serotonina. Oamenii deficienti in serotonina, sunt supusi unui risc mai mare in aparitia depresiei. Te poti asigura ca depresia este indepartata dormind aproximativ intre 7 si 9 ore pe noapte.

8. Somnul de dupa-amiaza te face mai inteligent

napping

Somnul de dupa-amiaza nu este numai o eficienta alternativa a cafeinei, te poate ajuta sa fi mai productiv si-ti poate reface sanatatea. Un studiu a demonstrat ca somnul de dupa-amiaza te poate proteja impotriva aparitiilor bolilor de inima. Oamenii care reusesc sa atipeasca la locul de munca au un nivel mult mai scazut de stres. Somnul imbunatateste functiile cognitive, memoria si starea de spirit.

7. Somnul te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus

weightloss-scale

Cercetarile stiintifice au condus oamenii de stiinta la ideea ca, oamenii care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt mai predispusi sa aibe probleme cu greutatea corporala sau chiar cu obezitatea. Se pare ca lipsa somnului influenteaza echilibrul hormonal al organismului, in special hormonii care regleaza apetitul. Asa ca, in cazul in care esti interesat sa scapi de kilogramele in plus, nu uita sa dormi indeajuns de mult noaptea.

6. Somnul imbunatateste memoria

forget

Cercetatorii stiintifici nu pot intelege pe deplin de ce visam si de ce dormim, dar un proces numit  consolidarea memoriei are loc in timpul somnului. In timp ce corpul nostru se odihneste, mintea ta este ocupata cu procesarea zilei care a trecut, cu conexiunile dintre evenimente, sentimente si amintiri. Visele si somnul profund sunt foarte importante pentru ca mintea ta sa se ocupe de acele conexiuni. Un somn de o foarte buna calitate te poate ajuta sa-ti amintesti si sa procesezi lucrurile cu o mai mare intelegere.

5. Somnul iti imbunatateste agilitatea

eagle_face

Unul dintre beneficiile unui somn odihnitor este reprezentat de sentimentul de prospetime si agilitate psihica din ziua urmatoare. Acest sentiment nu numai ca este minunat, dar iti mareste sansele unui alt somn minunat in noaptea urmatoare. Atunci cand te trezesti simtindu-te energizat, foloseste-te de acea energie pentru a iesi in lumina soarelui, pentru a face cat mai multe activitati. Iti vei continua obiceiul si noaptea viitoare si-ti vei imbunatati energia fizica.

4. Somnul reduce inflamarile

positive-attitude

Cresterile in nivelul de cortizol, in consecinta, cresc nivelul inflamarilor, deasemenea crescand riscula aparitiilor afectiunilor inimii, deasemenea a cancerului si a diabetului. Inflamarile sunt una dintre cauzele deteriorarile organismului care survin odata cu varsta.

3. Somnul reduce stresul

Businessman Holding Head in Hands

Atunci cand organismul tau are nevoie de somn, intra intr-o stare de stres. Functiile organismului sunt puse intr-o stare de alerta iar acest lucru cauzeaza presiunii arteriale sa creasca. Presiunea arteriala marita este cauza numarul unu a aparitiei bolilor cardi-vasculare.  Invata tehnici de relaxare pentru a contracara efectele negative ale stresului.

2. Somnul poate preveni cancerul

1112-sleep-memory-main

Oamenii care lucreaza in ture de noapte sunt predispusi la un risc mai mare in aparitia unor afectiuni precum cancerul de sani sau de colon, iar acest lucru, se pare, are legatura cu inhibarea productiei de melatonina, un hormon care ne ofera starea de somnolenta. Melatonina, se pare, are posibilitatea de a inhiba dezvoltarea tumorilor. Asigura-te ca dormitorul tau este intunecat pentru a-i oferi organismului sansa sa produca acest hormon.

1. Somnul iti mentine o inima sanatoasa

Healthy Heart Diet Tips(1)

Atacurile de cord sunt destul de des intalnite in primele ore ale diminetii. Acest lucru poate fi explicat intelegand felul in care somnul interactioneaza cu vasele sanguine. Lipsa somnului este asociata cu degradarea vaselor sanguine si cu aparitia colesterolului,cele mai des intalnite cauze ale acestor boli cardio-vasculare. Nu toata lumea are nevoie de sapte ore de somn, anumite persoane nu se simt bine a doua zi decat in cazul in care au dormit cele zece ore necesare organismului lor. Asigura-te ca-i oferi organismului somnul de care are foarte mare nevoie.